Hogyan költöztessük be az őszt otthonunkba?
top of page

Hogyan költöztessük be az őszt otthonunkba?

Sokunk kedvenc évszaka köszöntött be néhány hete. Az idő ugyan egyre enyhébb, azonban a színvilág egyre intenzívebb: szemet gyönyörködtető utcák, rozsdaszín sétányok, ezernyi színű levelek mindenhol, az ember szinte kiköltözne a természetbe. Sajnos ez nem megoldás, viszony van néhány tippünk, hogy miképp tudjuk lakásunkba varázsolni az évszak hangulatát!



Egy doboz gyufa, két marék gesztenye – vajon mi készül?

Aligha van olyan olvasónk, aki gyerekkorában nem készített ilyet: nem másról beszélünk, mint a gesztenyebabáról! Kitűnő program gyerekekkel és unokákkal, nem költséges, hiszen javarészt a természet ajándékaiból dolgozunk, a kreativitást is fejleszti, nem utolsó sorban pedig összehozza a családot! Egy tartalmas beszélgetés közben kitűnő lehetőség gyermekszobai dekoráció készítésére. A gyerkőcök az óvodában, iskolában el is dicsekedhetnek, hány babát csináltak anyuval vagy a nagyival. Nem utolsó sorban az ,,alapanyagok” beszerzése is egy külön élményt kínál, hiszen egy kellemes őszi sétával egybekötött gesztenyegyűjtés emléke talán örökké élhet a lurkók lelkében. A babán túl készíthető lovacska, egy hozzá passzoló ,,gesztenye-huszárral”. Az ügyesebbek készíthetnek kiskocsit is vagy akár virágot. Azon túl, hogy kreatív és hasznos program, nem környezetszennyező, hiszen hulladékot nem termelünk, a későbbiekben pedig egy lombégetésnél könnyedén megszabadulhatunk a ,,kiöregedett” babáktól, járgányoktól.



Levelek és színek: egy mutatós faliújság?

Nemcsak gesztenyét gyűjthetünk közösen, hanem számtalan színben pompázó falevelet is! Az ötletek tárháza szinte végtelen, otthonunk bármely pontjába elhozhatjuk velük az őszi hangulatot. Egy-egy gesztenyefa levelét felragasztva az ajtófélfára vagy az ajtóra varázsolhatunk őszi hangulatot. Ha összeválogatunk néhányat kedvenc családi fotóink közül, könnyedén készíthetünk őszi kollázst! Egy nagyobb mérető kartonra vagy parafatáblára rögzítve körbe díszíthetjük őket színes levelekkel, de ugyanezt megtehetjük az aktuális hónap naptárhasábjával kombinálva is.


Amikor a levelek újra az ágakra kerülnek…

Ha bejárati ajtónkat szeretnénk feldobni egy kis őszi hangulattal, készítsünk ajtódíszt! Nem kell mást tennünk, mint a kertben vagy az utcán hasznosíthatatlannak ítélt formásabb faágakat nekünk tetsző alakzatban spárgával vagy ragasztóval összeillesztjük, és hasonló módon nekünk tetsző színösszeállításban feldíszítjük azt levelekkel! Az évszakra jellemző meleg színek, úgymint bordó, narancssárga, aranybarna levelek kitűnő őszi hangulatot tudnak varázsolni. A környezetszennyezést itt is javarészt elkerüljük, példát mutatva így a környezettudatosságra a jövő nemzedékének!


Az konyhaasztalról egyenesen a nappaliba


Amennyiben rendelkezünk kerttel, biztosan akad egy-két olyan vékonyabb fatörzs vagy tuskó, melyből kis segítséggel diszkrét szeleteket készíthetünk. A konyhánkban szintén biztosan akad egy-két olyan szalvéta, amelyen őszi motívumok találhatók. Nos, ezek után már nincs is más dolgunk, csupán némi enyvet szerezni, és kezdődhet is a művelet! A fatörzs-szelet lapos tetejét finoman bekenjük ragasztóval, majd óvatosan ráhelyezzük a szalvétát! Ezek után lapogassuk el, simítsuk ki az esetleges gyűrődéseket, vágjuk körbe és hagyjuk megszáradni! Készen is van a hangulatos díszünk, amit akár az asztalra, de egy kis akasztó felhelyezésével a hátoldalára, falra vagy ajtóra is akaszthatunk!


Bármilyen dekorációt is szeretnénk készíteni, az évszakban számos lehetőségünk nyílik az alapanyagok beszerzésére. A művelet lényege talán nem is elsődlegesen a kedves őszi dísz elkészítése, hanem a közös élmény családunkkal, unokáinkkal. Ez az, ami igazán megfizethetetlen! Használjuk ki az évszak adottságait és igyekezzünk minél több élményt gyűjteni azokkal, akiket a világon legjobban szeretünk!


Minden kedves Olvasónknak kellemes időtöltést kívánunk!

Top Hírek

bottom of page