Merüljünk alá a kérdésben: kádban fürdés vagy zuhanyzás?
top of page

Merüljünk alá a kérdésben: kádban fürdés vagy zuhanyzás?

Sokunknak ismerős az érzés, amikor egy fárasztó nap után kedvünk támad alámerülni egy forró, gőzölgő kád habos vízben, hogy a hosszú nap fáradalmait így pihenjük ki. Sokszor azonban erre nincs időnk, s olyankor marad egy frissítő tusolás. De tulajdonképpen melyik is válik jobban előnyünkre? Ezt a kérdést járjuk most körbe cikkünkben, tartsatok velünk!



Egy kiadós fürdő mindenre jó – vagy mégsem?

Történelmünkben évszázadok óta tartja magát ez a szokás, bár régebben csak a kiváltságosabb háztartásokban nyílt lehetőség ilyen módon tisztálkodni. Sokszor egy kád vízben fürdött az egész család: a folyamatot kezdte a családfő, majd a legkisebbek felé haladva a többi családtag. Szerencsére ilyenre mostanában alig akad példa, azonban a kádban fürdőzés szokása tartja magát azóta: akár gyógyászati intézményekben, akár otthonainkban.

Talán mindenki számára közismert, hogy egy kád forró vízben való kiadós fürdő jelentősen képes javítani közérzetünkön. Csökkenti a stresszt, a testünket átjáró forróság pedig segíthet az elalvásban is. Közvetetten kihatással van azon hormonjaink szintjére, melyek a hangulatunk szabályozásában kapnak kiemelt szerepet. Egy ellazító zenével, esetleg egy pohárral a kedvenc italunkból könnyedén varázsolhatunk fürdőszobánkból egy mini-wellnest.



Megbetegedés esetén is hasznosnak bizonyulhat, hiszen segít felszabadítani légútjainkat, gátolhatja a kórokozók elszaporodását. Mindezeken túl roppant jótékony hatással bír keringési rendszerünkre, hiszen serkenti a véráramlást, ereink kitágításával átmenetileg csökkenteni képes a vérnyomást. Sportolás után is kiváló lehet, ha túlzásba vittük a tevékenységet, hiszen meggyorsítja a mozgás során izmainkban felhalmozódott tejsav kiürülését, csökkenti az izomfáradalmakat.


Aranyeres megbetegedés esetén kifejezetten jótékony lehet egy kellemes ülőfürdő, hiszen kiválóan képes enyhíteni annak kellemetlen tünetein, úgymint: viszketés, égető, szúró érzés, végbél környéki fájdalom és diszkomfortérzés. Ezen esetben ügyeljünk, hogy semmiképpen ne használjunk olyan tisztálkodási készítményt, amely irritálhatja az érintett területet.


Azonban tudni érdemes, a fürdőzést sem szabad túlzásba vinni! Mivel bőrünk folyamatosan hámlik, elhalt sejtjeinkkel egy forró, nedves közegben nem a legszerencsésebb hosszú időt eltölteni, a bőrünk felületén felgyülemlett szennyeződéseket nem is említve. Ezen egészségügyi hátrányán túl érdemes megemlíteni, hogy a rendszeresen nagy mennyiségű víz használata magasabb közüzemi költségekkel is járhat, így érdemes erre is odafigyelnünk!


És akkor miért a zuhanyozást válasszuk?

Ha már az előzőekben említettük a kádban fürdőzés esetén, hogy magas költségekkel járhat, a zuhanyzás vonatkozásában pont az ellenkezőjét tudjuk kiemelni. Olcsóbb, hiszen jelentősen kisebb a vízfelhasználásunk.Sokak szerint a költséghatékonyságán túl a legnagyobb előnye, hogy higiénikusabb a kádfürdőnél. Kisebb a bőrirritáció, valamint a gombafertőzés kockázatának kialakulása a folyamatos öblítés miatt.



Egy rosszul átaludt éjszaka után egy langyos, esetleg hideg tusolás gyorsan és hatékonyan képes felfrissíteni minket, lendületet adhat egy hosszabb nap előtt. Sokaknak nehézséget okozhat a kádba való ki-és beszállás, azonban erre megoldást kínálhatnak a zuhanykabinok. Megfelelő kapaszkodókkal ellátva idős embertársaink tisztálkodási szokásait nagyban megkönnyíthetjük.

Különösen izzadékony típusú embereknek határozottan javallottabb az akár napi többszöri zuhanyzás a fürdőzés helyett. Ugyanez érvényes az érzékeny bőrűekre is, valamint hajmosás esetén mindig ajánlott alaposan, folyóvíz alatt öblíteni a hajat és a fejbőrt, kádvízben ez a művelet nem kivitelezhető higiénikusan.


Összességében elmondhatjuk, hogy mindegyik tisztálkodási formának megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Talán a legokosabb döntés, ha megtaláljuk az arany középutat a mindennapi tisztálkodás módjára, attól függően, milyen a testi és a lelki állapotunk. A higiéniás szempontokat azonban igyekezzünk mindig szem előtt tartani, jó egészségünk érdekében!


Minden kedves Olvasónknak kellemes felfrissülést és jó egészséget kíván a Nyugdíjasok Világának csapata!


Top Hírek

bottom of page