Nemcsak finom, egészséges is! Mondjunk ,,sütőtököt”!
top of page

Nemcsak finom, egészséges is! Mondjunk ,,sütőtököt”!

Szeretjük sülve, főve, szárítva, befőzve, pürésítve, szinte bárhogyan. Bár gyermekeink és unokáink nem biztos, hogy így nyilatkoznának róla, s talán közülünk is sokunkban él a gyermekkori emlék egy bizonytalan eredetű, narancssárga masszáról, melyet sokszor igen határozottan közelítettek felénk szüleink kedvenc műanyag kanálkánkon. Aztán felnőtt fejjel talán újra megkedveltük, de egy biztos: roppant egészséges! Cikkünkben a sütőtök jótékony hatásait mutatjuk be.



Ne tököljünk! Pontosan mi is az a sütőtök?

Hazánkban ezt a kifejezést nem egy adott növényfajra alkalmazzuk, tulajdonképpen gyűjtőnévként használatos. Számos fajt sorolunk közéjük, az óriástöktől a pézsmatökig vagy az úgynevezett termesztett tökig. Legelterjedtebben talán a téli tökre szokás alkalmazni a sütőtök elnevezést. Minden esetre, ha betérünk egy zöldségesbe, bizonyosan fogunk kapni egy alkalmas ,,példányt”, ha ezen elnevezés alatt kérjük, s a lényeg tulajdonképpen ez!



Hogy ne csak a tök legyen kerek, hanem egészségünk is…

Hasonlóan a sárgarépához, ez a növény is rendkívül gazdag A-vitaminban. Egészen pontosan annak az előanyagában, az úgynevezett béta-karotinban, amelyet szervezetünk később átalakít az aktív vitaminformává. Látásunk és szemünk egészségéhez elengedhetetlen anyagról van szó, és nemcsak idős korban fontos a megfelelő mennyiségű bevitele!

Számos kutatás bizonyította, hogy a fent említett vegyület látásjavító hatásán túl rendelkezik daganatmegelőző hatással is, így ilyen megfontolásból is érdemes kellő mennyiségben fogyasztanunk, hiszen társadalmunk egyik leggyakoribb megbetegedése sajnálatosan a rák.

Bőrünk egészségére is jótékony hatást gyakorol, hiszen a benne lévő A-vitamin segít megőrizni kültakarónk feszességét és kellő folyadéktartalmát.

A növény húsa magas tápanyag- és rosttartalommal bír, így könnyíti az emésztést. Könnyen eltelít, így a fogyokúrázók számára kitűnő csemege!

Magas L-triptofán tartalma szintén hozzájárul egészségünkhöz. Ez az molekula elengedhetetlen testünk fehérjéinek alkotásában, de azon túl segít megelőzni a depressziót, valamint javítja alvásunk minőségét is. A téli időszakban kevesebb a napsütéses órák száma, ami sokunkban melankóliát idézhet elő, így kiemelten fontos megelőzni a rossz kedélyállapot kialakulását, melyhez a sütőtök fogyasztása kedvezően járul hozzá.



A tökmag és az egészség

A húsán túl magját is fogyasztjuk, akár egy-egy társas összejövetel vagy futballmérkőzés közben. Kitűnő csemege és egészséges is!

Tudományosan igazolt tény, hogy a tök magjából készített olaj hozzájárul a prosztata egészségéhez, megelőzi annak jóindulatú megnagyobbodását, illetve ha már fennáll az állapot, mérsékli azt. Magas cink-tartalma szintén hozzájárul a férfi nemiszervek megfelelő működéséhez és egészségéhez.

A hölgyeknek is ajánlott a fogyasztása, mivel további kutatások igazolták, hogy rendszeres alkalmazása képes csökkenti a vérnyomást, jótékony hatást gyakorol a keringési rendszerünkre.


Mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy a felsoroltak nem helyettesítik a megfelelő gyógyszeres kezelést, így mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, amennyiben a fent leírt panaszok bármelyike súlyosbodik!


Minden kedves Olvasónknak jó egészséget kíván a Nyugdíjasok Világa csapata!


Top Hírek

bottom of page