Frissítő csípősség – sokan szeretik, de miért egészséges a mentol?
top of page

Frissítő csípősség – sokan szeretik, de miért egészséges a mentol?


orvosi üvegcse ami üres

Szinte biztosan kijelenthető, hogy mindannyiunk életében van egy olyan jellegzetes termék (legyen az cukorka, élelmiszer, kenőcs, gyógyszer vagy illatosító), amelynek csomagolását meglátva azonnal orrunkba vagy szánkba szökik a mentol jellegzetes és megmásíthatatlan illata, íze. Azon túl, hogy a legtöbbünknek kellemes érzetet nyújt, van néhány olyan jótékony hatása is, amiről lehet, hogy eddig nem is tudtál! Ennek járunk utána a következő cikkben.


mentalevél ami jó

Pontosan mi is az a mentol?

A mentol egy olyan természetes vegyület, melyet az élelmiszeriparon túl még számos iparág már mesterségesen is előállít a kiszélesedő fogyasztói igények miatt. Jellegzetes természetes forrása a borsmentaolaj vagy az eukaliptusz, mesterségesen pedig szintézissel szintén előállítható. Leggyakrabban folyékony formában alkalmazzák, azonban könnyedén kristályosítható is. Leggyakrabban olajakban, viaszos készítményekben találkozhatunk vele, mivel igen magas fokú a zsírban való oldhatósága.


És akkor miért is egészséges?

A hidegebb idő beálltával sokunk szenved a megfázás vagy az influenza kínzó tüneteitől. A rossz közérzet mellett sokan köhögünk ilyenkor, torokfájástól szenvedünk, ami megkeserítheti mindennapjainkat. Nos, jó hír a mentolt kedvelőknek, s talán nem is mindenki számára ismeretlen, hogy ez a hatóanyag jelentősen képes növelni komfortérzetünket: csökkenti a köhögést, illetve enyhíti a torokfájást, felszabadítja a légutakat. Valódi élettani hatásain túl pedig egy könnyed, frissítő érzetet kölcsönöz, segít levegőhöz jutnunk.


A fogkrémek, szájvizek és egyéb úgynevezett orálhigiéniás készítmények szinte állandó összetevője, ami nem véletlen, hiszen a mentol segít leküzdeni szervezetünknek a szánkban felszaporodó mikrobákat. Mindezen túl frissességet és kellemes leheletet biztosít használójának. Védi a fogínyt, ápolja a fogakat, segít eltávolítani a nyelven esetlegesen felgyülemlő lepedéket, a fogakon megtapadó plakkokat.


Számos dermatológia készítmény szintén tartalmaz mentol. Égési sérülések vagy napégés esetén kitűnően alkalmazhatók ilyen készítmények. Nyugatatják a sérült bőrt, némiképp csillapítják a kellemetlen fájdalmat, Egyéb bőrirritáció esetén is használhatunk mentol tartalmú készítményeket.


Talán alig van olyan közöttünk, akinek ne lett volna vagy akár van most is otthonában AZ a jellegzetes, piros, fém dobozos vietnámi vagy kínai balzsam, amelyen sárkány vagy tigris hirdette, hogy a benne lakozó anyag bizony csípős, lehetőleg ne kenjük a szemünkbe, nyálkahártyákra. Orrunk alá kenve segít elnyomni a kellemetlen szagokat, mellkasunkat bedörzsölve pedig könnyebben veszünk levegőt. Nos, részben ezt is a mentolnak köszönhetjük, bár a kámfor jellegzetes hatásaival kombinálva.

orvos aki orvosságért nyúl


A fentebb leírt kisbalzsamon túl vannak olyan készítmények is, amelyek nem a légúti panaszaink enyhítésére szolgálnak. Biztosan sokan találkoztak már az úgynevezett ,,lóbalzsammal”. Bőrön át bedörzsölve az adott területen kitűnően alkalmas izomfájdalmak, izomgörcsök enyhítésére. Leggyakoribb alkalmazási területe a derék vagy a hát. Megfelelő masszázstechnikával garantáltan meg fogunk könnyebbülni tőle, hiszen a mentol ellazítja az izmokat, segíti a regenerációjukat.


Fontos megjegyezni, hogy a mentolos készítmények nem helyettesítik a szakszerű orvosi kezelést, így ha problémáink súlyosbodnak, mindenképpen forduljunk szakemberhez! Sokan sajnos érzékenyek vagy allergiásak lehetnek a mentolra, esetükben különös figyelmet igényel az ilyen készítmények mellőzése!


Minden kedves Olvasónknak kellemes felfrissülést és jó egészséget kívánunk!

Top Hírek

bottom of page