Csípős kérdés, de miért is jó?
top of page

Csípős kérdés, de miért is jó?

Kitaláltátok, miről lehet sző? Nem? Akkor segítünk! Gyermekkorában szinte mindenki sétált erdőben, akár pajtásokkal, akár családdal. Amennyiben rövidnadrágban voltunk, bizony sokszor tapasztaltunk hirtelen, csípő érzést lábszárunkon, s hirtelen el is vontuk onnan, de akkor már késő volt, hiszen ,,megcsípett” minket a csalán. Erről lesz most szó cikkünkben, tartsatok velünk!



Mi is az a csalán, s hogyan is ,,csíp”?

Hazánkban a legelterjedtebb változata az úgynevezett nagy csalán (latinul Urtica dioica). Sokszor hallhatjuk népi megnevezésben csolyának vagy egyszerűen csak csalánnak is. Viszont annak ellenére, hogy gyomnövény, gyógynövény is!

Az úgynevezett csípési mechanizmusa nagyon érdekes: levelei végén apró gömböcskék találhatók, melyekben hangyasav bennékül. Hozzáérve ezen törékeny gömböcökhöz, azok eltörtek, éles végük sebet ejtenek bőrünkön, így juttatva kültakarónk alá az enyhe maró anyagot. Na de van ennek értelme? Vizsgáljuk megy a növény pozitív egészségügyi hatásait!



Miért is jótékony számunkra ez a növény?

Mindazok mellett, hogy egy sokunk által félt növény, sokkal több jó oldala van, mint képzelnénk. Fontos megemlítenünk, hogy ezen növény számos vitamin és nyomelem forrása. Az A-, B-, C- és K-vitaminon túl jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat és szelént, továbbá a szőlőben is megtalálható (s a keringési rendszerre roppant jó hatást gyakorló) flavonoidokat.


Vastartalma miatt kiváltképp alkalmas bizonyos vérszegénységes állapotok alternatív kezelésére, továbbá a benne lévő flavonoidok elősegítik az érfalakon képződő plakkok megelőzését. Ennek jelentősége az érszűkületek megelőzésében játszik fontos szerepet.


Az urogenitális apparátus, azaz a kiválasztó szervrendszer egészségét is fenntartja, hiszen képes eliminálni a benne keletkező homokot és kisebb köveket. Ugyanezen hatása kapcsán alkalmas a köszvényes betegek állapotának javítására, hiszen a felgyülemlett húgysav kiválasztását is fokozza.


A máj egészségére is jótékony hatást gyakorol. A szervben felgyülemlő méreganyagok kiválasztását fokozza, így pozitívan hat egészségének megőrzésére. Amennyiben a szervezetünkben gyulladásos folyamatok zajlanak, azok enyhítésére is kitűnő.


Hogyan alkalmazzuk?

Tulajdonképpen ez a növény szinte bármilyen formában elkészíthető. Alkalmazható teaként, levesként, szirupként vagy főzelékként egyaránt. Fürdővízbe helyezve is kifejti hatását, számos ízületi megbetegedés tüneteit képes enyhíteni. Bárhogyan kívánjuk alkalmazzuk, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel!

Top Hírek

bottom of page