Hogyan előzzük meg az influenzát? Megmutatjuk!
top of page

Hogyan előzzük meg az influenzát? Megmutatjuk!

Sajnos talán már a legtöbben tapasztaltuk az alábbi tüneteket magunkon: rossz közérzet, láz, fejfájás, kínzó köhögés, gyötrő orrfolyás, és az a bosszantó ,,búra-érzés” a fejünkön, amelyet a felső légútjaink nyálkahártyájának duzzanata okoz. Nos, talán sokan már ki is találták, milyen betegségről van szó, ez nem más, mint az influenza. Cikkünkben szeretnénk néhány hasznos tanáccsal ellátni Olvasóinkat, hogyan előzhető meg ez a kínzó betegség, s ha már megfertőződtünk, hogyan lehet hatékonyan enyhíteni tüneteit, amíg a kórság alábbhagy!



Pontosan mi is az az influenza?

Mostanság sokat hallhattunk vírusokról, hiszen hellyel-közel túl vagyunk egy világjárványon, mely sokunk egészségére és mindennapi életére egyaránt kihatással volt. A hideg napok közeledtével újra fel kell készülnünk, hogy egy másik, az emberiség történetétben régóta jelen lévő vírusos megbetegedés keserítheti meg mindennapjainkat. Amikor influenzáról beszélünk, nem egy adott vírusra kell gondoljunk, hanem több különböző vírustörzsre, jelen esetben az úgynevezett A és B típusokra, melyek aktuális megjelenése csak megjósolható, pontosan azonban sohasem tudhatjuk, éppen melyikkel kell majd szembenézzünk a tél beköszöntével.


Hogyan védekezzünk ellene hatékonyan?

Mint minden betegség esetében, az influenza kapcsán is a legfontosabb a megelőzés. Ennek leghatékonyabb módja a védőoltások felvétele. Szerencsére mind Európában, mind pedig Magyarországon modern és biztonságos oltóanyagok állnak rendelkezésre. Ezek felvétele különösen a veszélyeztetettek számára ajánlott, ideértve a krónikus megbetegedésben szenvedőket, valamint az idősebb korosztályt. Fontos, hogy a vakcináció időben történjen, a ,,szezon” elindulta előtt. Ennek kapcsán minden esetben konzultáljunk háziorvosunkkal, kérjünk megfelelő tájékoztatást!


A ,,szezon” kezdetével az oltakozáson túl mi is tehetünk a fertőzés elkerüléséért! Igyekezzünk elkerülni a zsúfolt, zárt tereket! Amíg az időjárás lehetővé teszi, igyekezzünk kávézókban, éttermekben a teraszokat, jól szellőző belső helyiségeket választani kedvenc italunk vagy csemegénk elfogyasztására! Kerüljük a túl közeli kontaktust barátainkkal, tartsunk megfelelő távolságot! A rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés szintén segít a kórokozókkal szembeni védelemben!



A hideg idő beköszöntével mindenkinek jól esik egy forró tea. Kössük össze a kellemeset a hasznossal! Használjunk elkészítésükhöz gyömbért, citromot, mézet, melyek természetüknél fogva képesek szervezetünk védekezőképességének növelésére!


A téli időszakban a napsütéses órák száma folyamatosan csökken, így ügyeljünk a megfelelő D-vitamin bevitelre, mely immunrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen! Az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin bevitele szintén hangsúlyos ilyenkor. Igyekezzünk minél több olyan friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, melyeknek magas a a C-vitamin tartalma. Ilyen például a csipkebogyó, a különböző citrusfélék, a kiwi vagy a paprika is. Ügyeljünk, hogy ne vessük őket alá intenzív hőkezelésnek, mert így a bennük lévő aszkorbinsav-tartalom bomlás útján csökkenhet. Természetesen a gyógyszertárakban vásárolható C-vitamin tartalmú készítmények szintén megfelelőek erre a célra, kérjük ki orvosunk vagy gyógyszerészünk tanácsát!


A hűvös idő ellenére igyekezzünk minél többet tartózkodni friss levegőn! Beiktathatunk napirendünkbe egy-egy rövid sétát, mely a mozgásélményen túl felfrissít bennünket. Szellőztessünk sokszor minden helyiségben otthonunkban, valamint ha a ,,tomboló” influenza idején kénytelenek vagyunk zsúfolt térben tartózkodni, viselhetünk maszkot, mely alkalmas a vírusoktól hemzsegő folyadékcseppektől megóvni bennünket.


Mit tegyünk, ha már megbetegedtünk?

Ámbár a legtöbben könnyedén átvészelik a megbetegedést, sajnálatosan minden évben sokan szenvednek szövődményektől. Nagyon fontos, ha állapotunk rosszabbra fordul, mindenképpen forduljunk háziorvosunkhoz! Vírusos megbetegedésről lévén szó, önmagában az antibiotikumok hatástalanok a betegség kezelésére, így tartózkodjunk az esetlegesen otthon megmaradt antibiotikumok használatától. Mindenképpen az orvos fogja meghatározni, hogy a további felülfertőződés megelőzésére, esetleges kezelésére szükséges-e alkalmazni ilyen jellegű készítményt!



Fogyasszunk sok folyadékot, s mivel a tünetek egyik jellemző eleme a fáradtság, levertség, igyekezzünk ágyban maradni és pihenni! A feljebb leírt módon elkészített teák, a gyógyszertárban kapható fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő vagy lázcsillapító hatással bíró gyógyszertári készítmények szintén alkalmas a kínzó tünetek enyhítésére!


Ilyenkor is ügyeljünk mindig a megfelelő gyakoriságú szellőztetésre, hiszen a friss levegő fél egészség! Egy-egy kellemes, forró fürdő szintén segíthet felfrissülni, kitisztítani légútjainkat, valamint ellazíthat és nyugtathat is bennünket! A vendégek, barátok, rokonok látogatását ilyenkor mellőzzük, hiszen ezzel magunknak és másoknak is árthatunk! A gyógyuláshoz energia is kell, így lehetőleg ne tartsunk extrém diétát, igyekezzünk fenntartani a megfelelő tápanyagbevitelt!


Valamennyi kedves Olvasónknak kívánunk jó egészséget és kelemes őszi napokat!



Top Hírek

bottom of page