Az elmaradhatatlan magyar rituálé: a szüret
top of page

Az elmaradhatatlan magyar rituálé: a szüret

A legtöbbünk életében bizonyosan meghatározó élmény volt, amikor apáink vagy nagyapáink előre figyelmeztettek bennünket: készüljetek, mert hamarosan elérkezik a szüret! Lázasan készült rá az egész család, s minden rokonunk mozgósításra került, hiszen itt-ott akad egy kis (vagy nagy) szőlő, amely az egész éves művelés szószerinti gyümölcseként termett, ráadásul nem is akármit! A szőlőművelés története hosszú időkre tekint vissza, mindenki büszke a saját borára, de hogyan is zajlott ez?




Puttony, daráló, prés

Szerencsére Magyarország olyan földrajzi és természeti adottságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a jobbnál jobb szőlőfajták termesztését. Ámbár a történelem során számos vész érte terméseinket (például hozva akár a szőlőgyökértetűt), mégis megmaradtak őshonos, kiváló fajtáink. Hagyományosan a szüret időpontja valamely neves időponthoz kötődött, egyik ilyen jeles nap volt Szent Mihály ünnepe (szeptember 29.), s általában tartott a Simon-Júdás napjáig (október 28.).


Számos népi hagyomány kapcsolható hozzá. A szokás szerint zajkeltéssel indult a folyamat, amely éneklést vagy kereplést jelentett. Az asszonyok ekkor indultak el szőlőmetsző késekkel az érett fürtök begyűjtésére az úgynevezett puttonyokbban. Ezek megteltével a legények a présházba hordták a friss gyümölcsöt, melynek megkezdődött a feldolgozása. Manapság már a szőlőtaposás hagyománya csak reprezentatív értékkel bír, így a daralást és a préselést követően nyerik ki azt a mustot, melyből aztán a ,,hegy leve” érlelődött.



A must érlelése: a metamorfizmus

Amint rendelkezésre áll a must, elkezdődik a második munkafolyamat: az érlelés. A szőlő magas cukortartalmának köszönhetően spontán etil-alkoholos érlelés indul el. Ennek első lépése a murci, melyet szokás ,,csípős ízű bornak” is nevezni. Gyermekkorunkban talán ez volt az utolsó állomás, amikor még megízlelhettük munkánk gyümölcsét. Ezt követően aztán a nagyszámú segítség kivonja magát a munkafolyamatból, hiszen innentől a borosgazda áldott tevékenysége következik Fajtától, színtől való függésben a murci megfelelő kezelése már a házigazda feladata.


Mit ettek a szőlő feldolgozói?

Szinte elmaradhatatlan étel a gulyásleves, természetesen pogácsával, esetlegesen egy kiadós birkapörkölt, főtt burgonyával. A művelet megkezdése előtt a zsíroskenyér, hagymával szintén elengedhetetlen, a gazda óborának vagy pálinkájának kíséretében. Az asszonyok általában kaláccsal készülnek, de számos más sütemény is helyet kapott az asztalon. A jó hangulat természetesen soha nem maradhat el, így a nótázás szintén alapvető eleme egy jó szüretnek.



A jó munka gyümölcse sem maradhat el sosem, így amint az újbor elkészül, természetesen egy kóstoló rendezvényt illik tartani. Reméljük, sok Olvasónk részesül ilyen élményben.

Kedves egészségükre!


Top Hírek

bottom of page