Nemcsak finom, egészséges is! Mondjunk ,,sütőtököt”!
Szeretjük sülve, főve, szárítva, befőzve, pürésítve, szinte bárhogyan. Bár gyermekeink és unokáink nem biztos, hogy így nyilatkoznának róla, s talán közülünk is sokunkban él a gyermekkori emlék egy bizonytalan eredetű, narancssárga masszáról, melyet sokszor igen határozottan közelítettek felénk szüleink kedvenc műanyag kanálkánkon. Aztán felnőtt fejjel talán újra megkedveltük, de egy biztos: roppant egészséges! Cikkünkben a sütőtök jótékony hatásait mutatjuk be.
Ne tököljünk! Pontosan mi is az a sütőtök?
Hazánkban ezt a kifejezést nem egy adott növényfajra alkalmazzuk, tulajdonképpen gyűjtőnévként használatos. Számos fajt sorolunk közéjük, az óriástöktől a pézsmatökig vagy az úgynevezett termesztett tökig. Legelterjedtebben talán a téli tökre szokás alkalmazni a sütőtök elnevezést. Minden esetre, ha betérünk egy zöldségesbe, bizonyosan fogunk kapni egy alkalmas ,,példányt”, ha ezen elnevezés alatt kérjük, s a lényeg tulajdonképpen ez!
Hogy ne csak a tök legyen kerek, hanem egészségünk is…
Hasonlóan a sárgarépához, ez a növény is rendkívül gazdag A-vitaminban. Egészen pontosan annak az előanyagában, az úgynevezett béta-karotinban, amelyet szervezetünk később átalakít az aktív vitaminformává. Látásunk és szemünk egészségéhez elengedhetetlen anyagról van szó, és nemcsak idős korban fontos a megfelelő mennyiségű bevitele!
Számos kutatás bizonyította, hogy a fent említett vegyület látásjavító hatásán túl rendelkezik daganatmegelőző hatással is, így ilyen megfontolásból is érdemes kellő mennyiségben fogyasztanunk, hiszen társadalmunk egyik leggyakoribb megbetegedése sajnálatosan a rák.
Bőrünk egészségére is jótékony hatást gyakorol, hiszen a benne lévő A-vitamin segít megőrizni kültakarónk feszességét és kellő folyadéktartalmát.
A növény húsa magas tápanyag- és rosttartalommal bír, így könnyíti az emésztést. Könnyen eltelít, így a fogyokúrázók számára kitűnő csemege!
Magas L-triptofán tartalma szintén hozzájárul egészségünkhöz. Ez az molekula elengedhetetlen testünk fehérjéinek alkotásában, de azon túl segít megelőzni a depressziót, valamint javítja alvásunk minőségét is. A téli időszakban kevesebb a napsütéses órák száma, ami sokunkban melankóliát idézhet elő, így kiemelten fontos megelőzni a rossz kedélyállapot kialakulását, melyhez a sütőtök fogyasztása kedvezően járul hozzá.
A tökmag és az egészség
A húsán túl magját is fogyasztjuk, akár egy-egy társas összejövetel vagy futballmérkőzés közben. Kitűnő csemege és egészséges is!
Tudományosan igazolt tény, hogy a tök magjából készített olaj hozzájárul a prosztata egészségéhez, megelőzi annak jóindulatú megnagyobbodását, illetve ha már fennáll az állapot, mérsékli azt. Magas cink-tartalma szintén hozzájárul a férfi nemiszervek megfelelő működéséhez és egészségéhez.
A hölgyeknek is ajánlott a fogyasztása, mivel további kutatások igazolták, hogy rendszeres alkalmazása képes csökkenti a vérnyomást, jótékony hatást gyakorol a keringési rendszerünkre.
Mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy a felsoroltak nem helyettesítik a megfelelő gyógyszeres kezelést, így mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, amennyiben a fent leírt panaszok bármelyike súlyosbodik!
Minden kedves Olvasónknak jó egészséget kíván a Nyugdíjasok Világa csapata!
Commentaires