top of page

Az elmaradhatatlan magyar rituálé: a szüret

A legtöbbünk életében bizonyosan meghatározó élmény volt, amikor apáink vagy nagyapáink előre figyelmeztettek bennünket: készüljetek, mert hamarosan elérkezik a szüret! Lázasan készült rá az egész család, s minden rokonunk mozgósításra került, hiszen itt-ott akad egy kis (vagy nagy) szőlő, amely az egész éves művelés szószerinti gyümölcseként termett, ráadásul nem is akármit! A szőlőművelés története hosszú időkre tekint vissza, mindenki büszke a saját borára, de hogyan is zajlott ez?
Puttony, daráló, prés

Szerencsére Magyarország olyan földrajzi és természeti adottságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a jobbnál jobb szőlőfajták termesztését. Ámbár a történelem során számos vész érte terméseinket (például hozva akár a szőlőgyökértetűt), mégis megmaradtak őshonos, kiváló fajtáink. Hagyományosan a szüret időpontja valamely neves időponthoz kötődött, egyik ilyen jeles nap volt Szent Mihály ünnepe (szeptember 29.), s általában tartott a Simon-Júdás napjáig (október 28.).


Számos népi hagyomány kapcsolható hozzá. A szokás szerint zajkeltéssel indult a folyamat, amely éneklést vagy kereplést jelentett. Az asszonyok ekkor indultak el szőlőmetsző késekkel az érett fürtök begyűjtésére az úgynevezett puttonyokbban. Ezek megteltével a legények a présházba hordták a friss gyümölcsöt, melynek megkezdődött a feldolgozása. Manapság már a szőlőtaposás hagyománya csak reprezentatív értékkel bír, így a daralást és a préselést követően nyerik ki azt a mustot, melyből aztán a ,,hegy leve” érlelődött.A must érlelése: a metamorfizmus

Amint rendelkezésre áll a must, elkezdődik a második munkafolyamat: az érlelés. A szőlő magas cukortartalmának köszönhetően spontán etil-alkoholos érlelés indul el. Ennek első lépése a murci, melyet szokás ,,csípős ízű bornak” is nevezni. Gyermekkorunkban talán ez volt az utolsó állomás, amikor még megízlelhettük munkánk gyümölcsét. Ezt követően aztán a nagyszámú segítség kivonja magát a munkafolyamatból, hiszen innentől a borosgazda áldott tevékenysége következik Fajtától, színtől való függésben a murci megfelelő kezelése már a házigazda feladata.


Mit ettek a szőlő feldolgozói?

Szinte elmaradhatatlan étel a gulyásleves, természetesen pogácsával, esetlegesen egy kiadós birkapörkölt, főtt burgonyával. A művelet megkezdése előtt a zsíroskenyér, hagymával szintén elengedhetetlen, a gazda óborának vagy pálinkájának kíséretében. Az asszonyok általában kaláccsal készülnek, de számos más sütemény is helyet kapott az asztalon. A jó hangulat természetesen soha nem maradhat el, így a nótázás szintén alapvető eleme egy jó szüretnek.A jó munka gyümölcse sem maradhat el sosem, így amint az újbor elkészül, természetesen egy kóstoló rendezvényt illik tartani. Reméljük, sok Olvasónk részesül ilyen élményben.

Kedves egészségükre!


Comments


Top Hírek

bottom of page